TIDNINGSKLIPP

Ann-Kristin har hittat sin drömarbetsplats

 

 

En av dom ideellt engagerade medlemmarna på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar kallar Ann-Kristin Knutsson för en riktig pärla. Sedan 11 Maj har Ann-Kristin en sysselsättningsplats på museet. Vägen dit gick genom individuell coachning på Eductus.

 

Först gör vi en tillbakablick. År 2000 tvingades Ann-Kristin att sluta jobba. Hon hade då arbetat som behandlingsassistent inom kriminal- och missbruksvården i många år. Det är ett tufft jobb som i Ann-Kristins fall ledde till stressrelaterad sjukdom med långtidssjukskrivning som följd. Så småningom övergick hon till att bli arbetssökande.

 

Individuell coachning stärkte

 

I oktober 2014 kom Ann-Kristin till Eductus i Finspång. Hon gick programmet Förstärkt arbetsträning, där hon fick stöd i att uppdatera sina ansökningshandlingar, gå på föreläsningar och workshops och – framför allt – individuell coachning.

 

– Den individuella coachningen var en mycket positiv upplevelse som stärkte mig enormt, säger Ann-Kristin. Jag vågade börja se utanför ramarna och min bekvämlighetszon.

 

I slutet av april 2015 såg Ann-Kristin i tidningen att dom saknade personal till verksamheten på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

 

– Jag pratade med min handledare på Arbetsförmedlingen och med min coach på Eductus om detta, säger Ann-Kristin. Båda två engagerade sig snabbt vilket resulterade i att jag började på museet den 11 Maj.

 

Stortrivs på sin nya arbetsplats

 

På Lantbruksmuseet är Ann-Kristin lite av ”spindeln i nätet.” Det händer saker på museet hela tiden och hon trivs som fisken i vattnet på sin nya arbetsplats.

 

– Nu har jag hittat min plats, säger Ann-Kristin. Jag vill vara kvar på museet för alltid och jag jobbar hårt för att göra mig ”oumbärlig” här på min drömarbetsplats. Det som är så härligt med att jobba på museet är att jag får utlopp för min kreativa och skapande sida, att här finns plats för sociala möten med besökare och att jag efter egen förmåga kan ta mig an administrativa uppgifter som att skapa en struktur på såväl allt arbete runtomkring som upplägg och planering.

 

Grattis Lantbruksmuseet till er pärla Ann-Kristin Knutsson! Och stort tack för att du delade med dig av din historia, Ann-Kristin!

 

Vill du veta mer om verksamheten i Ljusfallshammar? Spana in Lantbruksmuseets webbplats!

 

- See more at: http://eductus.se/ann-kristin-har-hittat-sin-dromarbetsplats/#sthash.dvnew5dQ.dpuf

 

 

Allsång med skön blandning

 

Från NT måndag den 23 februari

 

Finspång

 

Ingen Petra Marklund men ändå allsångsfeber i Ljusfallshammar.

 

Alla kan sjunga.

 

Eller?

 

– Alla kan sjunga. Hellre än bra duger, sade Inger Arvidsson.

 

Så sant. På Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar rockade ett 30-tal besökare till det ena men också det andra. Det ska vara lättsjunget – och så var det. Ledda av Linda Tiri med familj hade sällskapet inga svårigheter att sjunga med.

 

Det började inte som på Skansen. "Stockholm i mitt hjärta" fick stå åt sidan. I stället värmde den amerikanska fredsången "I natt jag drömde" upp öronen. Efter följde en kort välkomsthälsning – sedan var vi igång. "Leende guldbruna ögon", "Ta mig till havet", "Sommaren är kort" och "Fattig bonddräng". Där har ni ett axplock av låtlistan.

 

Inger och Göran Arvidsson har en viss erfarenhet av allsång. I lördags besöktes visklubben i Grytgöl. På somrarna är det ”Allsång på logen” i Pölsebäcken som gäller.

 

– Sånt här är roligt, framförallt med Linda. Hon är så medryckande, sade Inger Arvidsson.

 

Någon favorit i allsångshäftet?

 

– Det är svårt att säga. Det är blandningen av låtar som vi gillar.

 

Kan man kalla er för allsångsexperter?

 

– Vi har aldrig varit på Skansen, så nej det går väl inte, sade Göran Arvidsson och skrattade.

 

Det behövs ingen jätteorkester eller en handfull namnkunniga artister. Ett piano, en trumpet och ett par sångerskor fungerar precis lika bra.

 

– Vi vill bjuda på underhållning. Jag kör ju ”Allsång på logen” varje sommar, men det är ju lite kallt nu. Då ville vi testa att vara någon annanstans, berättade Linda Tiri strax innan besökarna började rulla in.

 

Allsången stod förstås i fokus, men det fanns även annat smått och gott på agendan. Bland annat ett musikquiz.

 

Detta innan det bjöds på kaffe och semla.

 

– Vi hoppas det finns något som passar alla. Det ska vara en trevlig stund och framförallt enkelt. Det är nog det enkla som går hem. Sen är det helt okej att ta en "sväng-om" också, sade Linda Tiri med ett leende.

 

I knappa två timmar höll trevligheterna på. Och gissningsvis var det inte den sista av gångerna Lantbruksmuseet gungade till de klassiska raderna i allsångshäftet.

 

Av Robin Svensson

 

http://www.nt.se/nyheter/finspang/allsang-med-skon-blandning-10742827.aspx

 

Intensiv historiedag om lantlivet

Ljusfallshammar

 

Lantbruksmuseets stora höstdag – Bondgården förr – lockade mer än 1 200 besökare.

 

Arrangemanget kan beskrivas som en lång, intressant och i högsta grad levande historiedag. Alla åldrar tycks vara representerade i lördags. Museiområdet sjuder av liv och talar man med de äldre förstår man att många minnen från ungdomen på landet väcks till liv en sådan här dag.

 

– Här finns ju nästan allt från förr, säger två äldre damer från Norrköping. Härligt med bonnköket, byken eller gårdens små pigor som stryker nytvättade kläder. Vi hör att det lockar fram många kommentarer och igenkännande leenden.

 

Vid tröskningen av årets havreskörd samlas många äldre herrar och flera förklarar med stor kunskap och inlevelse för sina barnbarn hur det var förr i tiden medan tändkulemotorernas dunkande ligger som taktfast musik över området.

 

Huvudansvarig för dagen är Rune Johansson:

 

– Vi kan inte vara annat glada, säger han. Cirka 1 240 betalande trots stor konkurrens, bra väder och en publik som ger oss mycket beröm. Det är en trevlig känsla att se människor gå omkring, njuta av tillvaron och träffa bekanta, en riktig hemvändar- och nostalgidag.

 

Den yngre generationen lockas mest till bondgårdens alla djur. Att åka hölass efter en stor häst, rida, hoppa i halmen eller klappa grisarna är populärt. Och hönsen och ankorna behöver aldrig vara ensamma. Några mindre barn tittar storögda på Mulletrollet och vågar sig till slut fram och får var sin kram. Inne i museibyggnaden tilldrar sig utställningen av skinande, välputsade veteranmopeder mångas uppmärksamhet och nostalgiska kommentarer.

 

Klockan tolv tar ordförande Inge Palmkvist till orda från utescenen och presenterar Bengt Samuelsson från Tjällmo.

 

– Det här är mina damer och herrar är mister Lantbruksmuseet, säger han.

 

Bengt, som nu är 85 år, har varit med och arbetat för museet från första början.

 

– Han har lagt ner oerhört mycket arbete och pengar på det vi ser runt omkring oss. Han har dessutom, då museet hamnade i ekonomiska problem, mycket generöst lånat ut en större summa pengar. Från Lantbruksmuseets sida vill vi hedra Bengt med en träskulptur av honom. Skulpturen är tillverkad av Stefan Karlsson som format den med sin motorsåg.

 

En barnfamilj från Finspång tycker att det har varit en riktig upplevelsedag till en mycket rimlig kostnad.

 

– Barnen har varit i farten hela dagen och lär somna ovaggade i kväll.

 

http://www.nt.se/nyheter/finspang/intensiv-historiedag-om-lantlivet-10156367.aspx

 

 

Folkbladet den 27 maj 2014

Saabklubben hade årlig vårträff

 

I helgen anordnade Östgöta Saabklubb sin årliga vårträff.

26 personer med 16 bilar samlades vid Lotorps vandrarhem och café i söndags förmiddag.

– Vädret visade sin bästa sida och vi blev serverade kaffe och fralla av vandrarhemmets ägare Kenneth Carlborg.

– Efter någon timme gav vi oss iväg mot Ljusfallshammar, via Igelfors och Grytgöl. Färden gick på perfekta Saabvägar, det vill säga lagom smala och kurviga, säger Roger Forssén, ordförande i Östgöta Saabklubb.

Vid lantbruksmuseet hälsades sällskapet välkomna av dess ordförande Inge Palmkvist.

– Det var tolv år sedan vi var på lantbruksmuseet förra gången och det var trevligt att se att så mycket har hänt sedan dess. Vi fick se både sågen och diverse traktorer i funktion och de fina miljöerna som har byggts upp på loftet i nya byggnaden.

– Finaste klubb-bil utsågs också och i år gick priset Kjell Andersson från Motala för sin fint renoverade Saab 95 från 1960, berättar Roger Forssén.

Östgöta Saabklubb bildades 1987 och har idag cirka 130 medlemmar. Klubben vänder sig till alla som har ett genuint Saabintresse. Det är inte ens nödvändigt att äga en Saab för att vara med i klubben.

Nästa träff för klubben kommer att ske vid flygvapenmuséet den 19 Juli och den årliga marknaden på Kråkvilan i Norrköping första helgen i September.

 

Av Magnus Johansson.

http://www.folkbladet.se/nyheter/finspang/default.aspx?articleid=7008150

 

 

Snart blir det full rulle på museet

LJUSFALLSHAMMAR I maj öppnar Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar för säsongen, men redan i april tjuvstartade man med några busslaster besökare.

När vi en förmiddag besökte museet hade en buss besökare redan varit där och en till väntades under eftermiddagen.

– Det är en drive vi har i år. Vi har redan ett 30-tal inbokade under säsongen, säger ordföranden i Lantbruksmuseet, Stig Andersson.

Förra året kom det 18 busslaster, så det närmar sig nästan en fördubbling under året. Det här kräver en ordentlig organisation.

– Det är två damer som sköter kök och servering med hjälp av fem grupper på totalt ett 50-tal personer samt ett tiotal värdar, berättar Inge Palmkvist, när vi träffas i den stora kombinerade restaurang-, kafé- och konferenslokalen i anslutning till museet.

Ett imponerande engagemang för en förening med 230 medlemmar. Till det kommer de två anställda Hans Pettersson och Melinda Balogh.

Förutom att ta hand om besökarna har medlemmar även bakat allt som serveras.

Även i övrigt har vinterns arbete under måndagarna, då mellan tio och 20 personer samlats, mycket handlat om att göra det komfortabelt för besökarna.

– När de kommer fram vill de ha en fika och besöka toaletten, säger Stig Andersson.

Redan under hösten 2017 hade gårdstoaletterna renoverats och nu kan man erbjuda en ny handikapptoalett. Handikapphiss finns sedan några år tillbaka. Även köket har rustats.

Lantbruksmuseet skickade ut cirka 700 inbjudningar, främst till pensionärsorganisationer. Det gav resultat. Flest busslaster kommer från Närke och Södermanland, men givetvis kommer det även bussar från Östergötland.

– Förra året hade vi omkring 4 000 besökare, där busslaster, tillställningar och enskilda var de olika delarna. Vi hade 1 000 ströbesökare, vilket vi tycker är en bra siffra, säger Inge Palmkvist.

Varje år försöker man också ha en nyhet att locka med.

– I år blir det jakt och fiske som får en egen miljö, säger Stig Andersson.

I tankarna finns också ett teknikrum där man samlar allt tekniskt som i dag finns utspritt över museet. Och i ett förrådsutrymme ser vi också en vacker kyrkorgel, som borde fram i dagsljuset. Kanske i en framtida monter med religiösa inslag.

Vi går en rundtur genom det imponerande museet, där traktorer och lantbruksmaskiner dominerar, men med många andra spännande inslag, som kök, smedja, dass, tvätt och byk, skomakeri med mera. Det finns något för alla.

Populärt inslag under året blir säkert Bondgårdens barn, där farfar kan visa hur man lekte förr.

FAKTA

Lantbruksmuseet

Museet består av fyra byggnader, varav ett såghus, två mindre byggnader samt en stor hall med läktare. Totalt 3 000 kvadratmeter.

Från skogs- och lantbruk finns en stor samling verktyg och maskiner som traktorer, vagnar och dylikt.

Museet visar livet på landet huvudsakligen under nittonhundratalets första hälft. Många föremål är dock ännu äldre. Det finns föremål från vardagslivet i hemmet och mycket hantverksutrustningar från olika yrkesutövare samt från torpar-, bonde- och affärsmiljöer.

Lantbruksmuseet startade 1993 och 25-årsjubilerar i år.

Under året arrangeras Valborg, Museets dag, Allsång, Bondgårdens barn och Bondgården förr.

Källa: nyalantbruksmuseet.se

 

Copyright Lantbruksmuseet Ljusfallshammar Webbmaster Inge Palmkvist