Här på bloggen skriver vi om lantbruks- och skogsmaskiner från äldre dagar, och de redskap som har använts i lantbruket. Vi berättar också om olika lantbruksmuseer som finns i Sverige, och vad du kan se och uppleva där som besökare.

Lantbruksmaskiner från förr

Här kan du läsa om hur maskiner har använts i jordbruket, om de första traktorerna och skördetröskans historia. Det går också att läsa om hur lantbruksmaskinerna har uppfunnits i framför allt Europa och USA, och hur de senare har importerats till bland annat Sverige. Att se skördetröskor och traktorer på museum är ett fantastiskt sätt att verkligen få kontakt med historien bakom dagens lantbruk, som gör att vi idag kan få mat på bordet.

Lantbruksmuseer i Sverige

Vi beskriver de mest välkända lantbruksmuseerna i Sverige och var man kan besöka dem. Sveriges lantbruksmuseum ligger på Julita gård i Södermanland. Det innehåller samlingar från den tidigare kungliga skogs- och lantbruksakademien och från Nordiska museet. Museet är integrerat med gårdens jordbruk, vilket innebär att man kan se levande lantbrukshistoria på plats.

Ett annat lantbruksmuseum som vi skriver om på bloggen är Lantbruksmuseet i Alnarp. Som många vet är Alnarp Sveriges nav vad gäller odling. Sveriges lantbruksuniversitet driver sin institution där och det går bland annat att studera till trädgårdsingenjör. Alnarp är alltså en passande ort för de som vill lära sig mer om jordbruk och dess historia. På lantbruksmuseet går det att se hur lantbruket har utvecklats under två hundra år, från 1700-talet och framåt. Det finns bilder, en databas med föremål, filmer och verkliga lantbruksföremål att beskåda.